政府支援が枯渇すれば、大量の破産 Tsunami of bankruptcies forecast as government aid runs dry
大企業も中小企業も、新型コロナウイルスのために営業を縮小しており、このままではそれほど長くは持たない。アナリストらは、さらに何百もの企業が破産申請を行うと予測している。政府からの制限と干上がった消費が経済に壊滅的な影響を及ぼしているためだ。
経済のほとんどの部門がソーシャルディスタンシングの実施を迫られ、利益が圧迫される中、劇場、ホテル、レストラン、ジム、小売業は生き残りのため戦っている。
再開計画は9州で逆転され、十数州で停止、半分以上の州で営業制限が続いている。
破産申請は増加している。フィナンシャル・タイムズ紙によると、今年の上半期に3427社が、破産法11条(日本の民事再生法に相当)の申請を行ったが、2008年の金融危機には3491社だった。
経済学者らは、制限が続き、連邦政府からの支援が8月に終われば、破産申請はさらに増加すると警告している。
クレイトン大学の経済・金融学教授のアーニー・ゴス氏は「大きな影響を受けてこなかった消費者と企業は多い」と指摘した。
ゴールドマン・サックスが今月、49州1511人の企業オーナーを対象に実施した調査によると、連邦政府の給与保障を受け取った企業の84%は、8月の第1週に資金が底をつくという。
追加支援がなくても従業員への支払いが続けられると伝えたのはわずか16%だった。
全米独立企業連盟(NFIB)が先週、公表した調査によると、支援を申請した中小企業の46%は、今後12カ月に追加支援が必要になると予測している。
NFIBによると、「経済状況は切迫しており、企業オーナーの約4%は、営業を継続できるのはわずか1、2カ月と主張している」。
議会は、追加の救済策を審議している。承認されれば、追加失業給付は延長されるとみられ、サービス業労働者の多くが職場に戻らない可能性がある。
ゴス氏は「これによって、レストランなどが、雇用ができるようになった時に労働者が復帰することが再び困難になる」と指摘した。
レストランは、大きな打撃を受けている。
ほとんどのレストランは、景気がいい時にも小さな利益率で生き残ってきた。経済の再開に当たって多くの州で課せられている50%の収容力では破滅する。
全米レストラン協会(NRA)の渉外担当副社長のショーン・ケネディ氏は、この業界の雇用者数は全米第2位だが、感染拡大によって失った雇用と利益は他の業界より多いと指摘した。NRSは議会に対し、レストラン向けに特に支援金を提供するよう働き掛けている。
ケネディ氏は、自治体と州の規則によって、約10万件のレストランが、この2週間で一時的に閉鎖しなければならなくなると指摘、再び断続的に閉鎖することになれば、多くのレストランが破綻に追いやられると警告した。
(7月15日付)
Businesses large and small cannot continue to operate much longer at reduced capacity for the coronavirus, and analysts expect hundreds more companies to file for bankruptcy before the November elections as government restrictions and dried-up consumer demand take a devastating toll on the U.S. economy.
Hardly any sector of the economy is immune to social distancing rules cutting into profits, with theaters, hotels, restaurants, gyms and retailers struggling to stay afloat.
Reopening plans have been reversed in nine states and paused in a dozen others, and more than half of U.S. states remain under business restrictions.
Bankruptcy filings are soaring. In the first half of the year, 3,427 U.S. companies filed for Chapter 11 bankruptcy protection, near the 3,491 that did so at the same point during the 2008 financial meltdown, according to an analysis by the Financial Times.
Economists warn that more bankruptcies are on the way as restrictions continue and federal aid expires in August.
“A lot of consumers and businesses have been shielded from the real impacts,” said Ernie Goss, an economics and finance professor at Creighton University.
A Goldman Sachs survey this month of 1,511 business owners across 49 states revealed that 84% of businesses that received federal Paycheck Protection Program aid said they will run out of the money in the first week of August.
Only 16% of the loan recipients said they will be able to continue to pay employees without more government aid.
According to a survey released last week by the National Federation of Independent Business, 46% of small businesses that applied for financial assistance anticipate needing more help in the next 12 months.
“Economic conditions are dire for about 4% of owners who say they will only be able to survive for no more than one to two months,” the NFIB analysis noted.
Congress is debating another relief package. If approved, it likely would come with an extension of supercharged unemployment benefits that could keep many service industry workers on the sidelines.
“That makes it again difficult for the restaurants and some of these venues to get workers back when they can make more by being unemployed,” Mr. Goss said.
One of the hardest-hit industries has been restaurants.
Restaurants, which generally survive on a thin profit margin in the best of times, face ruin if they are limited to 50% capacity as many states dictate in their reopenings.
Sean Kennedy, executive vice president for public affairs with the National Restaurant Association, said his industry is the second-largest employer but lost more jobs and revenue than any other industry during the pandemic. His group pushed Congress to provide relief specifically to restaurants.
About 100,000 restaurants have had to temporarily close in the past two weeks because of local and state mandates, said Mr. Kennedy, warning that the on-and-off-again shutdowns will force many restaurants to close their doors for good.
July 15, 2020